De geketende Olifant

De geketende Olifant

Er was eens een jongen die erg van het circus hield. Als het circus in zijn dorp kwam mocht hij altijd gaan kijken en vooral de olifanten vond hij prachtig. Na afloop van de voorstelling ging hij altijd achter de tent bij de dieren kijken. Het liefst ging hij naar de olifanten en vroeg zich af hoe het toch kon dat zo’n grote olifant bleef staan waar hij stond met alleen maar een ketting om zijn ene poot die aan een klein paaltje gebonden zat.
Hij vroeg het aan zijn ouders en op latere leeftijd aan kennissen en vrienden hoe het toch kon dat zo’n grote sterke olifant niet gewoon wegliep. Hij was toch sterk genoeg om dat paaltje zo uit de grond te trekken?

Niemand kon hem het antwoord geven.

Jaren gingen voorbij, de jongen werd volwassen en wist nog steeds niet hoe het zat met de olifant.

Uiteindelijk kwam hij iemand tegen die hem het volgende vertelde:

“Zo’n olifant wordt al op hele jonge leeftijd aan het paaltje gebonden.”

De jongen sloot zijn ogen en stelde zich het weerloze, pasgeboren olifantje voor dat aan dat paaltje was vastgeketend. Hij wist zeker dat het olifantje toen wel uit alle macht duwde en trok om zich te bevrijden. Maar ondanks zijn inspanningen kreeg hij het niet voor elkaar, omdat dat paaltje voor hem te vast zat. Hij stelde zich voor dat het olifantje uitgeput in slaap viel en het de volgende dag en de dag daarna weer probeerde … Totdat het dier zich op een dag, een vreselijke dag voor de rest van zijn leven, neerlegde bij zijn onmacht en zijn lot accepteerde. Die enorme en machtige olifant uit het circus ontsnapt niet omdat het arme dier gelooft dat hij het niet kan. De onmacht die hij kort na zijn geboorte voelde, staat in zijn geheugen gegrift. En het ergste is dat hij die herinnering nooit meer serieus in twijfel heeft getrokken.
Nooit heeft hij zijn kracht opnieuw beproefd …”

Vastgeketend
Hoe zit het met jou? Zit jij, net als de olifant ook nog met een ketting vast aan een paaltje? Gebonden door jouw ervaringen van vroeger, overtuigd dat je er niet meer uit kan halen dan dit? Heb je je erbij neergelegd? Voor je leven vastgezet met een beperkte overtuiging?

Waarschijnlijk kun je, als je dit verhaal hoort, bedenken dat het voor de olifant maar één stap is naar zijn vrijheid. Dat hij met de kracht en ervaring die hij heeft als volwassen olifant met één stap het paaltje uit de grond kan trekken en zijn ruimte in kan nemen, zijn pad kan gaan lopen, zijn weg kan vervolgen. Het kan zijn dat hij zo nu en dan nog wel wat hinder heeft van de ketting en het paaltje wat aan zijn poot mee bungelt, maar het hoeft geen belemmering te zijn voor de rest van zijn leven…..

Op weg naar vrijheid
En dit geldt ook voor jou. Vaak zitten wij in het leven vast in angsten en overtuigingen die helemaal niet meer reëel zijn, overtuigingen die ontstaan zijn vanuit ervaringen die wij hebben gehad als kind of jong volwassene. Zo kan het zijn dat je in plaats van jouw leven te leven het meer ervaart als overleven…. dat je passief wordt, dat je het maar gelaten laat zijn wat het is… Oude pijn is beter dan nieuwe pijn en daarom proberen we niets nieuws ook al weten we diep van binnen, dat we moeten veranderen.
Maar je kunt er ook voor kiezen om op een andere manier naar dingen te gaan kijken. Je leven en jezelf te gaan zien vanuit een ander perspectief.

Je kunt er voor kiezen om te blijven dromen, en om stappen richting die dromen daadwerkelijk te gaan zetten.

Belemmeringen zijn er dan niet om je tegen te houden, maar om vanuit een ander perspectief te bekijken.